Performance

Bas hun theatercarrière is begonnen bij de jaarlijkse musicalproductie van diens studentenvereniging. Bas studeerde Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft maar het podium bleef altijd lonken. Zo is Bas tijdens hun master Management in the Built Environment tegelijkertijd begonnen aan deeltijdopleiding MusicAll Factory (MAF) in Tilburg. Dit is waar hun theaterzoektocht begon. Wat Bas wil bereiken met theater is het openbreken van hokjes en het bevragen van de status quo. Bas maakt en speelt theater en liefst over maatschappelijke thema’s zoals seksuele en genderdiversiteit, gelijkheid en vrijheid genderdiversiteit. Musical bleek daar geen geschikte kunstvorm voor te zijn dus begon Bas aan de deeltijdopleiding van toneelschool de Trap. Hier kwam hen erachter dat voor toneel eigenlijk hetzelfde gold. Pas toen Bas mee ging toeren met de voorstelling Boys won’t be Boys en daarbinnen hun eigen verhaal schreef en performde, viel het kwartje. Eigen verhalen delen op het podium ligt hen het best.

Lana del Gay

Lana del Gay is Bas hun solodepuut, een zelfgeschreven onemanshow eenakter. In Lana del Gay neemt Bas je mee in de complexe contradicties van hun leven. In verschillende Lana del Rey liedjes met eigen geschreven teksten, bijvoorbeeld op Young and Beautiful en Ride, en sketches toont ze zijn melodramatische leven met hoge pieken en diepe dalen. Het verhaal begint als trieste twentse tiener; een puber vol perifere polderpaniek met als enige houvast zijn Femme Fatales, maar na jaren van hitsige hysterische homo’s in de gulzige geile gayscene en met liters wijn en ontelbare mc kroketten, beseft Bas dat het zo niet verder kan en zoekt hen een nieuwe weg. Vindt dit mens uiteindelijk ultieme roségouden vrijheid?

Boys won’t be Boys is een wervelende collage van mensen die zingen, dansen, dichten, grappen, musiceren en vertellen over hun persoonlijke levens. Ze stellen zich kwetsbaar op in hun verhalen rond het thema mannelijkheid. Iedereen heeft dagelijks te maken met verwachtingen die horen bij het hokje waar je in geplaatst bent. Het is daarom opvallend dat nadenken over gender wordt gezien als iets voor gemarginaliseerde groepen. Is het niet voor iedereen fijn om los van stereotypen te leven? “We mogen er trots op zijn dat we open zijn, lief of flamboyant”, aldus initiator Rikkert van Huisstede.

Bas vertelt in deze voorstelling in een drag-achtig theatraal jasje over de dualiteit van het zijn van bouwplaatsmanager en performer.

Een groep gevangenen onder leiding van Simon Doucet voert in de jaren ’20 een toneelstuk op ter ere van bisschop Jean Bilodeau. Onder het mom van ‘de laatste biecht’ lijkt dit toneelstuk een schuldbekentenis van Doucet, maar langzamerhand ontrafelt het verhaal zich tot een waarheid die de bisschop niet onder ogen wil komen. Het is een intrigerend verhaal met uiteenlopende thema’s. Het omvat het taboe rond homoseksualiteit, de problematiek van jongeren in adolescentie en een pleidooi voor gelijke rechten voor iedereen. Deze thema’s maken de musical zowel tijdloos als confronterend actueel. In Lelies speelt Bas de rol van Barones de Hue.

Live Your Story (LYS) streeft ernaar om liefdevol, nieuwsgierig en zonder oordeel naar elkaar te kijken. Via theater en storytelling maakt LYS onderwerpen die soms uit ongemak weggemoffeld worden, op een lichte en toegankelijke manier bespreekbaar, om zo de leefwereld van mensen positief te veranderen. De spelers delen hun eigen verhaal waardoor het publiek zich met hen kan identificeren als positieve rolmodellen. Door het publiek een visuele en fysieke ervaring mee te geven spreken we recht tot het hart.
Bij LYS heeft Bas veel verschillende dingen gedaan; Bas heeft de rol van Tygo in homonologen vertolkt, gewerkt als trainingsacteur voor het inclusiever maken van sollicitatieprocedures bij het rijk, Bas was regieassistent bij LYS speelt LYS in het toneelbeeld van ITA’s een klein leven en Bas heeft meegeschreven aan de voorstelling Queer Stories.

Foef

FOEF is een oorspronkelijk Delfts platform voor de queer community om bij elkaar te komen en samen te vieren wat het betekent om “out and proud” te zijn. Bij de tweede en derde edities van FOEF heeft Bas opgetreden. Bij FOEF #2 heeft Bas een party mashup gezongen en bij FOEF #3 heeft Bas de gay seizure mashup drag performance gedaan.

Overige producties

Titel showRolJaarOrganisatie
Showstoppers in Concert 2021 NDM Theaterproducties
Shrek Lord Farquaad 2018 virgieltheater
Big Fish Karl, de Reus 2018 starlight-boulevard
Momentum Thomas 2018 afstudeervoorstelling regie HKU
Bloed Ensemble 2017 musical factory
De Driestuiversopera Meneer Peachum 2017 virgieltheater
Crash Ensemble 2016 musical factory
Hair Woef 2016 virgieltheater
Hairspray Fender 2015 irisperformingarts
Cabaret Viktor 2015 virgieltheater
Spring Awakening Ernst 2013 virgieltheater
Herakles Koning Eurystheus 2012 virgieltheater

Navigatie

Klik op de inviduele delen van de hamburger om mijn portfolio’s te bekijken.

Navigatieburger

Beweeg de muis over de onderdelen van de burger en navigeer.